Süt Dişleri Giderken Anneleri Panik Yapan Durumlar
Süt dişlerinin değişme dönemi anneler için en kaygılı dönemlerdir. Çocuğumun dişi gelmedi ama arkadaşınınki gelmiş acaba sorun mu var? Dişler biraz çapraşık gibi tel gerekli mi? Alttaki dişler düşmeden arkadan diş geldi ne yapacağız? Süt dişleri çürüktü kalıcılarda öyle olur mu? Babasının dişleri yamuk çocuğunkiler de öyle olur mu? Daha bir sürü benzer soru annelerin kafasını karıştırılıyor. Kalıcı dişlerimiz hayat boyu bizimle birlikte olacakları için ve hayat kalitemizi hem fonksiyonel hem de hayat estetik açıdan etkiledikleri için bu kaygılar çok normal.
Öncelikle süt dişlerinin düşüp daimî dişlerin gelmesinde dişler arasında genel bir sıralama ve yaş aralığı olsa da her çocukta bu durum çocuğunuza özel faktörler doğrultusunda değişebilir. Her çocuğun fiziksel gelişimin farklı olması gibi düşünebilirsiniz. Bu durum ne erken ergenlik ne de hormonla bir sorundur. Bazı çocukta 7-8 yaşında diş değişimi başlarken bazı çocuk da 5-6 yaşında başlayabilir. Burada önemli olan nokta 6 aylık rutin diş hekimi kontrolleri aksatmamak ve gerekli koruyucu tedavilerin uygulanmasıdır.
Süt dişlerinin değişim dönemlerinde özellikle alt ön dişler düşmeden daimî dişler arakadan gelebilir. Çocukların %70 gibi yüksek bir oranda gözlenebilir. Endişe etmeyin. Daimî dişler daha büyük oldukları için arakadan ortalama 450 açı ile gelip öne doğru hareket edecektir. Bu arada çenede gelişecek dil de bu dişleri itecektir. Ve dişler yerlerine oturacaktır. Hemen dişlerin alınmasına gerek yoktur. Diş hekiminiz gerektiği zaman müdahale için sizi yönlendirecektir. Siz derin bir nefes alıp sadece diş fırçalamayı kontrol etmeniz yeterli olacaktır.
Dişlerin çapraşık olması, çene gelişimi, çenelerin pozisyonu tatbiki genetik faktörlere bağlıdır. Anne veya babada olan problemler çocuklarda da görülebilir. Bu durumların erkenden fark edilmesi ve gerekli müdahalelerin yapılması çocuğunuzun daha kısa ve kolay tedaviler ile daha sağlıklı ve estetik dişlere sahip olmasını sağlayabilir. Çocuğunuzun ilk dişi çıktığı an itibari ile bir çocuk diş hekimi ile takibi yapılırsa gerekli durumlarda uygun müdahaleler yapılacaktır.